Inhoud
Je kunt ook collega’s meevragen voor de gezelligheid. Heb je hectische werkdagen? Plan de pauzes in je agenda! - fruit in de zorg.
Voldoende beweging verspreid over de dag is zeer belangrijk. Als je de hele dag achter je computer blijft zitten, kun je zeker een energiedip verwachten. Neem een keer de trap in plaats van de lift. Of loop naar je collega in plaats van een mailtje te sturen. En, niet vergeten: doe af en toe wat stretchoefeningen.
Er zijn veel mensen die de dag beginnen met hun ‘bakkie pleur’. Koffie lijkt mede daardoor de ideale oppepper te zijn voor een dipje. Het is echter belangrijk om je lichaam van voldoende vocht te voorzien en dit kun je het best doen met water. Als je water drinkt voorkom je een daling van je energieniveau en doordat je niet gedehydrateerd wordt, blijft je humeur positief.
Ga daarom na de lunch even naar buiten en maak een lekkere wandeling. Als je tien minuten wandelt, wordt je energieniveau met maar liefst twee uur verhoogd. Dit komt doordat er extra zuurstof door je aderen, hersenen en spieren gepompt wordt. Door diep in en uit te ademen verhoog je het zuurstofniveau in je lichaam (fruit op de zaak).
Bij ademhaling is het belangrijk via de buik te ademen, en niet door de borst zoals meestal gedacht wordt. Heb je moeite met de buikademhaling? Leg je hand op je buik (fruit ziekenhuis). Als je inademt, moet je buik uitzetten. Bij het uitademen valt hij weer in. Zit je al een paar uur hetzelfde te doen? Maak even een praatje met een collega.
Door de hele dag naar je scherm te staren, kun je last krijgen van je ogen. Helemaal als je een werkplek hebt in een gebouw met airco, de lucht zal hierdoor vaak droog zijn. Meer tips om fit je werkdag door te komen? Maak van voldoende beweging en gezonder eten een gezonde gewoonte met de Actify Vitaliteitscoach app.
Ook kun je jouw stappen bijhouden met de stappenteller. Ontdek het doel ‘Fitter worden’ en ga er voor! .
Wie zich gezond voelt en goed in zijn vel zit, kan zich op werk vaak ook beter concentreren en is productiever. Dat is niet alleen fijn voor je werkgever, maar ook voor jezelf om je werkdagen beter door te komen. Je kunt hiermee ook allerlei gezondheidsklachten voorkomen. Bij een gezonde leefstijl hoort onder meer bewegen, eten, maar ook slapen, ontspannen en je werk-privé-balans hebben invloed (Verbeter de gezondheid van medewerkers met fruit op het werk).
Balans is een sleutelwoord voor een gezonde leefstijl. Je wilt genieten, maar soms moet je daarom ook wat extra inspannen of eens iets aan je voorbij laten gaan (Kantoorfruit: Waarom het essentieel is voor gezonde werknemers). Die balans is belangrijk in hoe jij je tijd indeelt en waar jij je tijd aan besteedt. Hoeveel uur per week wil je sporten en hoeveel tijd wil je aan vrienden en familie besteden? Zijn die twee wellicht te combineren? Bedenk ook wat nog meer belangrijk voor je is zoals een hobby, tijd voor jezelf of een cursus.
Ook de planning van je vrije tijd kan je inzicht geven in hoe je je tijd besteedt en of dat aansluit bij wat je graag wilt. Zo kun je met kleuren per bezigheid aangeven hoeveel tijd je steekt in dingen als sporten, familie of werk en gemakkelijk zien of het in balans is.
Je kunt buiten werktijd sporten, maar ook tijdens kantooruren kun je aan je portie beweging komen. Dat lijkt lastig, maar met kleine aanpassingen kom je al snel meer in beweging. Denk bijvoorbeeld aan een stappenteller waardoor je inzicht krijgt in je bewegingsritme. Richtlijn is om 10. 000 stappen per dag te zetten voor een gezonde levensstijl.
Je kunt ook vaker de trap nemen op je werk. Heb je een zittend beroep? Dan doet zo nu en dan een korte wandeling over de afdeling of een rekoefening wonderen. Ook kun je staand werken met sommige bureaus. Verstel je bureau een halve meter omhoog zodat je minder tijd zittend doorbrengt op je werk.
Zit je jij uren achter een laptop? Dan is het verstandig om in je pauze te gaan wandelen, je collega’s vragen staand of wandelend te vergaderen of om een bureau te installeren waar achter je ook staand kunt werken. Fruit op je werk. Ben je benieuwd of je al fit genoeg bent zowel voor, tijdens als na werktijd? We hebben een aantal indicatoren op een rij gezet in onze blog Makkelijk en gezond bewegen.
Heb je een fysiek intensieve baan? Zorg dan voor voldoende rustmomenten en drinkmomenten zodat je lichaam even bij kan komen. Zit je veel in vergaderingen en ‘in je hoofd’? Probeer dan bepaalde oefeningen om je hersenen even tot rust te laten komen. Meditatie of mindfulness kan je daarbij helpen. Je kunt online eenvoudig oefeningen hiervan vinden, zoals de bodyscan.
Je kunt deze vinden via Spotify, i, Tunes, Google Podcasts en andere apps. De ene werkgever vindt het je eigen verantwoordelijkheid, de ander speelt in op de behoefte aan gezond werken. Zo zijn er steeds meer bedrijven die sportmogelijkheden bieden, denk aan een bootcamp met je team. Dat is niet alleen goed voor je lijf, maar ook meteen voor de sfeer en samenwerking in het team.
Op veel werkplekken wordt ook steeds meer fruit aangeboden, zodat het laagdrempelig is om aan je vitaminen te den-ken tijdens werktijd - goedkoop fruit op het werk. Andere gezonde initiatieven op werk zijn leenfietsen op kantoor, het flexibel indelen van je werktijden zodat productiever en gemotiveerder te werk kunt gaan en onbeperkte vakantiedagen aanbieden. De ervaring leert dat mensen in dat laatste geval wel makkelijker maar niet per se vaker vrije dagen opnemen.
En zoals gezegd, vrije dagen en rust dragen ook bij aan de fysieke en mentale fitheid op de werkvloer (Gezonde gewoonte: Fruit eten op het werk). Meer weten of tips voor gezondheid op de werkvloer? Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt via Loket Gezond Leven praktische handvatten voor een gezonde leefstijl op je werk.
Omdat we een groot deel van de week op ons werk doorbrengen, is het juist ook van belang om dáár gezonde keuzes te maken. Denk maar eens een het eten van groenten. Als je tijdens je lunch al groenten binnenkrijgt, is het veel gemakkelijker om de aanbevolen 250 gram per dag te halen.
Het tweede deel had je nog tegoed: Traktaties op de werkvloer blijven natuurlijk een ‘ding’. Je wilt de jarige met zijn mooie taart natuurlijk niet teleurstellen. Maar laat dát niet de reden zijn om tegen je goede voornemen in toch voor een stuk gebak te gaan. Feliciteer hem en bedank vriendelijk.
Toch écht even zin in die traktatie? Zolang het niet dagelijks is, is er geen man overboord. Of vraag om een kleiner stukje. En als je dan zelf mag trakteren, dan kan je meteen het goede voorbeeld geven. Er zijn talloze lekkere én gezonde mogelijkheden om jouw verjaardag te vieren.
Wil je écht de show stelen, maak dan een gezondere variant van carrot cake. Niet zo creatief en toch zin in zoet? Een bonbonnetje is toch weer heel wat anders dan een groot stuk gebak. En het is jouw verjaardag hè, jij kiest! Eén op de zeven Nederlanders draait soms een nachtdienst.
Dat kan zorgen voor slaaptekort, wat weer een negatieve invloed heeft op jouw stofwisseling en hongergevoel. Het is daarom tijdens nachtdiensten nóg belangrijker om van tevoren duidelijk te bepalen wat en wanneer je gaat eten. De belangrijkste drie regels om gezond te eten tijdens je nachtdienst: Probeer je warme maaltijd thuis rond 19.
Eet tijdens je nachtdienst nog een eiwitrijke snack tussen 0. 00 en 01. 00 uur. Neem aan het eind van de dienst een laatste koolhydraatrijke snack. Al is je slaapritme dan wellicht een beetje verstoord, je kan er wel voor zorgen dat je eetritme gewoon in orde blijft (fruit op de zaak). Voornemens om gezonder te gaan eten, worden vaak met veel passie en energie aangegaan.
Daarnaast kan fruit op het werk ook helpen om het ziekteverzuim te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die regelmatig fruit eten minder vaak ziek worden dan werknemers die dat niet doen. Dit kan te maken hebben met de antioxiderende eigenschappen van fruit, die het immuunsysteem versterken en het lichaam helpen om ziekteverwekkers te bestrijden.
Fruit op de zaak kan ook bijdragen aan een betere productiviteit. Fruit bevat namelijk glucose, dat de belangrijkste energiebron is voor de hersenen. Door regelmatig fruit te eten, krijgen werknemers dus een gezonde energieboost die hen helpt om zich te concentreren en hun taken effectiever uit te voeren.
Fruit in de zorg kan op verschillende manieren worden aangeboden. Zo kunnen patiënten en bewoners bijvoorbeeld dagelijks een portie vers fruit krijgen, maar ook kan er fruit worden verwerkt in maaltijden of snacks. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende variatie en keuzevrijheid, zodat patiënten en bewoners kunnen kiezen uit verschillende soorten fruit.
Fruit in de zorg is dus niet alleen lekker, maar ook gezond en belangrijk voor een snel herstel en een goede gezondheid van patiënten en bewoners.
De voordeligste opties voor fruit in de zorginstelling
Het aanbieden van fruit in de zorginstelling hoeft niet duur te zijn. Er zijn verschillende manieren om goedkoop fruit aan te bieden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
Een van de beste manieren om goedkoop fruit aan te bieden, is door gebruik te maken van seizoensfruit. Seizoensfruit is vaak goedkoper dan fruit dat buiten het seizoen is geteeld. Daarnaast is seizoensfruit ook vaak lekkerder en gezonder, omdat het verser en rijper is.
Een andere optie is om fruit in bulk te kopen. Dit kan vaak voordeliger zijn dan het kopen van individuele stukken fruit. Door bijvoorbeeld een grote hoeveelheid appels of bananen te kopen, bespaar je op de kosten per stuk en kun je dus meer fruit aanbieden voor hetzelfde budget.
Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van lokale boeren en producenten. Veel boeren bieden fruit aan tegen een scherpe prijs, omdat ze geen tussenpersoon nodig hebben en de kosten laag kunnen houden.
Meer van Gezondheidscheck
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Fruit Op Het Werk! Wij Zijn De Gezondste Service
Elke Dag Vers Fruit Op Het Werk Met Reboostfruits.nl
Fruit Op Het Werk: Een Welkome Afwisseling Van Zoete Snacks
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Fruit Op Het Werk! Wij Zijn De Gezondste Service
Elke Dag Vers Fruit Op Het Werk Met Reboostfruits.nl
Fruit Op Het Werk: Een Welkome Afwisseling Van Zoete Snacks